Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2010 16:16 - ЕК: Новият кабинет знаеше за проблемите с европарите
Автор: europa Категория: Политика   
Прочетен: 689 Коментари: 0 Гласове:
0



image Българските власти отдавна знаят за проблемите във водния сектор, а последното писмо на Дирк Анер, шеф на дирекция "Регионална политика" в Европейската комисия, само напомня за тях. Това каза говорителят на дирекцията Денис Абът по повод изявленията на премиера Бойко Борисов в неделя, че предишното правителство е крило писма от Брюксел, предупреждаващи за проблеми с еврофондовете във водния сектор. "Всички факти в писмото са известни, тъй като са били многократно обсъждани на срещи между новата българската администрация и експертите на комисията", посочи Абът.

Според говорителя на техническо ниво всичко е било ясно, дори ако проблемите с бавното усвояване на евросредствата по оперативните програми не са били поставяни на политическо ниво. В неделя Борисов обяви, че е правителството "Станишев" е саботирало страната, криейки писмата, които предупреждават, че може да бъдат загубени милиони евро.

"Новото правителство знаеше за проблемите, дори да не е знаело за писмата", каза Абът. Той припомни, че комисарят по регионалното развитие Павел Самецки се е срещал с Борисов и няколко български министри още през септември. "Той остана с впечатлението, че те искат да се хванат на работа. Очакванията бяха повишени, но най-вече очакванията за резултати", заяви говорителят. Абът посочи, че Европейската комисия няма интерес да спира достъпа на България до европейските пари, но е длъжна да защитава интересите на европейските данъкоплатци. "Ние сме честни, но бяхме и доста търпеливи", каза говорителят.

Междувременно вчера министерството на околната среда публикува две от "скритите" писма. От ведомството обясниха, че правят това в отговор на изказванията на бившия екоминистър Джевдет Чакъров, че е пуснал съобщение за писмото от Брюксел от миналия февруари на сайта на ведомството още тогава. Писмото, визирано от Чакъров, е препоръката на ЕК за нуждата от законодателни промени, без които ВиК дружествата не могат да бъдат бенефициенти по оперативната програма "Околна среда", и то е публикувано.

Пак през февруари 2009 г. обаче комисията е изпратила второ писмо до финансовото министерство за злоупотреби по ИСПА. Екоминистерството е договаряло парите по тези проекти, а Министерството на финансите не е отговорило нищо на критиките на Брюксел. Преди дни министърът на околната среда Нона Караджова обясни, че става дума за 10 проекта за депа и пречиствателни станции. Те са на няколко общини, сред които Смолян, Кюстендил, Варна и Кърджали.

Еврокомисията обаче все още не е получила отговор на тези свои критики, както стана ясно от последното писмо на шефа на регионалната дирекция към ЕК Дирк Анер до финансовия министър Симеон Дянков от началото на този месец. Дянков заяви, че едва през септември е научил за писмото от февруари.

Второто "скрито" писмо, адресирано до екоминистерството, пък е получено през юни 2009 г. С него ЕК иска обяснение за раздутите проекти по програма "Околна среда". Брюксел е дал срок на Джевдет Чакъров да отговори до средата на юли 2009 г. Той е отговорил в срок, но "формално", казаха вчера от министерството. Караджова заяви, че не е знаела, че трябва да изпрати ново обяснение на Брюксел. То беше изпратено едва вчера.

Източник: dnevnik.bg


Тагове:   кабинет,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: europa
Категория: Политика
Прочетен: 90132
Постинги: 26
Коментари: 119
Гласове: 20
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930